10 minuts  i molt més
 

Heraldo de Castellón, 10-06-04

Per quarta vegada i tornant a coincidir amb la data simbòlica d’ un dia 10 del mes a les 10 del matí, la Plataforma 10 minuts i el SIMAP (Sindicat de Metges d’Assistència Pública) convoquen als ciutadans i als professionals sanitaris a la Jornada de Reflexió per a la Qualitat i Digntat de l’Atenció Primària de Salut. Amb aquesta Campanya, iniciada per metges d’Atenció Primària d’Aragó i difosa a nivell estatal actualment , pretenem sensibilitzar a l’opinió pública de la necessitat d’ aconseguir a Castelló i comarques del voltant amb tants Centres de Salut massificats allò que l’eslògan ens recorda: 10 minuts, què menys! per visita mèdica  (què es el temps de consulta que es recomana a nivell internacional) Aquest eslògan ha tingut precisament molt de resò mediàtic per la contundència del missatge però volem insistir en què no és aquesta la única reivindcació de la campanya.

10 minuts significa molt més. Significa disposar de les proves complementàries adequades a Atenció Primària ( com radiografies de contrast, ecografies o anàlisis de sang complexes) que ens permetan fer diagnòstics per als que els metges d’Atenció Primària estem capacitats i que estalviarien als ciutadans molts viatges incòmodes a l’especialista. Significa lluitar per unes condicions laborals més dignes que les actuals per als metges que els atenen a la Sanitat Pública ( que consisteixen en la proliferació de contractes de metges per hores –els anomenats “contractes-fem”, a uns 12 euros bruts la hora de dia, nit i festiu –).Signfica que els pacients sigan atesos amb dignitat, per metges que es troben en condicions de salut física i mental adequades, i no ofegats per consultes massificades i jornades de treball extenuants. Significa que algú hauria d’evitar l’èxode cap a la Sanitat Privada o cap a l’extranger, de molts metges joves que creuen que l’Atenció Primària de Salut és alguna cosa diferent a la consulta de 3 minuts de durada ( com  per exemple les activitats preventives, la formació continuada amb sessions clíniques de casos difícils...) . Significa que el metge que els aten té dret a gaudir de temps per a formar-se i fer avisos domiciliaris dins de la seua  jornada laboral , i no obligadament després d’aquesta perquè ha de vore a 50 pacients cada dia ( quan la OMS recomana una mitjana de 25).

En definitiva, significa que l’ Atencio Primària ha d’estar millor dotada, amb recursos humans i materials suficients, que segons les nostres dades, són insuficients a molts Centres de Salut de Castelló. Ahir mateix la Plataforma 10 minuts  i el SIMAP vàrem presentar els resultats d’una enquesta sobre condicions de treball a l’Atenció Primària  on, malauradament el centres de Salut d’Alqueries, Vila-Real i Borriana, encapçalen el rècord de massificació al nostre pais. Una reflexió de, al menys, 10 minuts és per tant, creiem, necessària.

Estel Ortells